Храбре жене путују кроз време

Поставка десет изложених фотографија чини централни део уметничко-едукативног пројекта „Храбре жене путују кроз време“. Надоградња и истраживачки сегмент рада доступни су на веб-сајту hrabrezene.com.

Креирајући замишљене сцене из живота занемарених, а значајних жена које су живеле у периоду од 1816. до 2002. године, благо их измештајући из документаристичких у измаштане приказе који повезују разне временске периоде, истражујемо однос прошлости и садашњости кроз позицију жена у друштву.

Милунка Савић, Марија Трандафил, Савка Суботић, Мага Магазиновић, Јелисавета Начић, Аница Савић Ребац, Соја Јовановић, Ксенија Атанасијевић, Даница Томић и Јелена Димитријевић водиле су узбудљиве животе које захваљујући њиховим пионирским подвизима у различитим областима, често и у више њих истовремено, не треба заборавити. Уз то, оне никако нису занемаривале свој друштвени или хуманитарни ангажман, као ни своје породице.

Саставни део пројекта чине креативне и едукативне радионице за ученике, студенте и жене, кроз које ћемо сублимирати све околности, разлике и сличности, личне и ауторске интерпретације услова и начина живота ових значајних жена. Циљ је оснаживање публике и учесника радионица, али и обогаћивање образовања, подстицање истраживачког духа и креативности .

У сарадњи са фотографима Иваном Томановић, Мајом Медић, Милицом Мрвић, Иваном Тодоровским, Драганом Мандићем, Симоном Павловић, Николом Мајдаком и Далибором Тонковићем омогућавамо путовање Храбрих жена и данас.

Александра Јованић и Чарна Радоичић

„Cве што је у нас рђаво и лоше ми мећемо на ‘велико звоно’, а ономе што је добро и лепо не дамо дићи главе из зависти, јер код нас хоће свако да је први и да он постави темељ грађи и тако никако до крова доћи. Други, пак, народи раде обратно“, Савка Суботић (1834–1918)

Мотив за реализацију наше идеје о смештању важних жена из наше ближе и даље историје у околности данашњице, пре свега је образовне природе, јер Александра и ја годинама радимо са младима и знамо колико им је данас, више него икада раније, потребан извор мотивације и инспирација за учење. Из овог извора, улинкованог у данашње токове, проистиче креативност и жеља за даљим истраживањем, као и оснаживање личности. Надамо се да ћемо их све обухватити и креативно употребити на радионицама које предстоје, не само за младе, ученике и студенте, већ и за угрожене групе жена.

Узбудљиво је, узнемирујуће, а понекад и смешно какве паралеле и сенке историје видимо кроз временске процепе које смо намерно правиле – узбудљиво је најпре то што људско биће увек мисли да је најтежи тренутак управо онај у коме живи.

Замрзавањем по једног имагинарно осмишљеног момента, инспирисаног чињеницама о жени коју фотографија представља, прошлост се преплиће са садашњим начином живота, рада и позицијама вредних и значајних жена у свету какав је данас.

Желимо вам да уживате у откривању нових читања наших хероина.

Чарна Радоичић

Продукција: Радионица интеграције

Пројекат су помогли:
Фонд „Јелена Шантић“ и Balkan Trust Fond,
Модна кућа Мона,
Астрономска опсерваторија Београд, Српска академија наука и уметности, Коларчева задужбина и Музеј ваздухопловства